KOŠÍK 0 KČ

Betonové vejce

14. června 2023

Bílá vína v betonových nádržích ve tvaru vejce: Inovace pro výjimečnou chuť

Víno je umění, které se neustále vyvíjí. V posledních letech se vína vyrobená v betonových nádržích ve tvaru vejce stala jednou z nejzajímavějších inovací ve světě vína. Tyto nádrže přinášejí nové možnosti pro výrobu bílých vín a poskytují jedinečnou chuťovou zkušenost pro milovníky vína. V tomto článku si přiblížíme, jaké jsou výhody tohoto způsobu výroby a proč se stává stále populárnějším.

Betonové nádrže ve tvaru vejce mají zajímavou historii, která sahá až do starověkého Říma. Nicméně až v posledních letech se staly více dostupné pro moderní vinaře. Tyto nádrže mají unikátní tvar, který simuluje výrobní procesy, které se odehrávají v tradičních dřevěných sudech. Jejich zaoblené tvary umožňují přirozený oběh vína uvnitř nádrže, což vytváří jemné proudění a přispívá k lepšímu míchání kvasinek a sedimentů.

Výhody betonových nádrží ve tvaru vejce jsou mnoho.

Zaprvé, beton je materiál, který umožňuje mikrooxidaci vína. To znamená, že malé množství kyslíku proniká skrz stěny nádrže a přispívá ke komplexnosti a vývoji chuti vína. Díky tomu mohou bílá vína získat na aromatickém bohatství a struktuře.

Zadruhé, betonové nádrže mají přirozenou izolační schopnost, což znamená, že udržují stabilní teplotu vína během fermentace. To je důležité, protože teplota může mít významný vliv na výsledný profil vína. Stabilní teplota umožňuje pomalý a kontrolovaný proces fermentace, který vede k většímu zachování aromatických látek a zachování přirozené svěžesti bílých vín.

Zatřetí, beton je materiál, který nepřispívá žádnými chutěmi ani pachy do vína. Oproti dřevu nebo nerezové oceli neuvolňuje žádné látky, které by mohly ovlivnit chuť vína. To znamená, že bílá vína vyrobená v betonových nádržích si zachovávají svou čistou a autentickou chuťovou charakteristiku.

Další výhodou betonových nádrží ve tvaru vejce je jejich odolnost vůči změnám teploty a vnějším vlivům. Betonové nádrže jsou pevné a stabilní, což umožňuje dlouhodobé skladování vína bez obav o možné poškození. Jsou také odolné vůči ultrafialovému záření, což je důležité pro vína, která jsou vystavena přímému slunečnímu světlu.

V neposlední řadě, betonové nádrže ve tvaru vejce mají estetickou hodnotu. Jejich jedinečný design a atraktivní vzhled přitahují pozornost a mohou být skvělým marketingovým prvkem pro vinárnu nebo vinařský podnik. Navíc, betonové nádrže jsou ekologickou volbou, protože beton je recyklovatelný materiál a má dlouhou životnost.

Vzhledem k výše uvedeným výhodám se stále více vinařů rozhoduje využívat betonové nádrže ve tvaru vejce pro výrobu bílých vín. Tyto nádrže přinášejí možnost experimentovat s různými odrůdami hroznů a technikami zpracování. Každá odrůda může reagovat na fermentaci a zrání v betonových nádržích trochu jinak, což umožňuje vinařům objevovat nové aromatické profily a vyvíjet unikátní vína.

Betonové nádrže ve tvaru vejce také umožňují delší kontakt vína s kvasinkami a sedimenty. V průběhu času se sedimenty usazují na spodní části nádrže, zatímco víno se pohybuje ve spirálovitém vzoru nahoru a dolů. Tento proces přispívá k postupnému obohacování vína a přispívá k jeho textuře a komplexnosti.

Závěrem lze říci, že betonové nádrže ve tvaru vejce představují inovativní a fascinující přístup k výrobě bílých vín. Jejich výhody zahrnují mikrooxidaci, stabilní teplotu, ochranu před vnějšími vlivy a zachování autentické chuti vína. Navíc poskytují vinařům možnost experimentovat a vytvářet unikátní vína s bohatým aromatickým profilem. Pokud jste milovníkem bílých vín, rozhodně stojí za to vyzkoušet víno vyrobené v betonových nádržích ve tvaru vejce a objevit novou dimenzi chuti