KOŠÍK 0 KČ

Cabernet Franc

5. prosince 2023 - Jiří Hort



Cabernet Franc: Tajemná a Elegantní Odrůda Vína

Cabernet Franc je odrůda hroznů s bohatou historií a charakterem, kterým se zamilovali milovníci vína po celém světě. Tato odrůda má původ ve Francii, ale dnes je pěstována ve vinicích po celém světě, díky své výjimečné kombinaci ovoce, koření a elegantních tříslovin.

Původ a Historie

Cabernet Franc má své kořeny v Bordeaux, Francie, kde se pěstuje od 17. století. Je jednou z původních odrůd, které tvoří slavný Bordeauxský vínový směs. Mnoho vinařů si oblíbilo tuto odrůdu díky její schopnosti přizpůsobit se různým podnebným podmínkám a půdám.

Charakteristika a Chuť

Jedním z klíčových rysů Cabernet Franc je jeho výrazné ovoce, které může zahrnovat ostružiny, třešně a švestky. Tato odrůda také přináší pikantní a kořeněné tóny, jako jsou zelený pepř, tabák a bylinky. Vína z Cabernet Franc jsou často vysoce aromatická a mají jemné třísloviny, což z nich dělá ideální kandidáty pro stárnutí.

Oblasti Pěstování

Cabernet Franc se pěstuje ve více než 30 zemích po celém světě, s významným zastoupením v regionech Bordeaux, Loira a v Novém světě, včetně Kalifornie, Jižní Ameriky a Austrálie. Různé klimatické podmínky a půdy přidávají unikátní charakter každému vínu.

Skvělá Partnerství

Tato odrůda je často kombinována s Cabernet Sauvignon a Merlot, zejména ve směsích Bordeaux. Je také oblíbeným doplňkem v cuvée, kde přidává svou komplexitu a elegantní strukturu. Vína z Cabernet Franc jsou známá svou schopností skvěle doplnit jídlo, zejména pokrmy z červeného masa, drůbeže a pikantní sýry.

Nové Trendy a Inovace

S rozvojem moderní technologie a stále zdokonalovanými vinařskými technikami se objevují nové trendy spojené s Cabernet Franc. Vinaři experimentují s různými stylem zrání, typy sudů a metodami výroby vína, aby zdůraznili specifické charakteristiky této odrůdy.

Závěr

Cabernet Franc je odrůda s bohatými tradicemi a nesmírně zajímavým profilem chuti. Jeho schopnost adaptace a výrazný charakter z něj činí oblíbenou volbu pro vinaře i milovníky vína. Ať už si vybíráte klasické francouzské víno nebo odvážný nový blend z Nového světa, Cabernet Franc nabízí nesčetné možnosti pro objevování a užívání si světa vína.


Ocenění Cabernet Franc: Víno s Výrazem

Cabernet Franc se nejen těší popularitě mezi pěstiteli a vinaři, ale také si získal uznání na prestižních soutěžích a oceněních. Jeho jedinečný charakter a schopnost odrážet terroir (specifické podmínky půdy a klimatu) z něj činí oblíbenou volbu pro ty, kteří hledají autentičnost a individualitu ve svém sklepním výběru.

Odrůda na Světové Scéně

Cabernet Franc je nedílnou součástí mnoha špičkových vínových sklepů po celém světě. Ve Francii, ve známých regionech Bordeaux a Loira, tato odrůda vytváří vína s výrazným charakterem a schopností stárnutí. V regionech Nového světa, jako je Napa Valley v Kalifornii nebo Hawke's Bay na Novém Zélandu, Cabernet Franc získává popularitu díky odvážným experimentům vinařů a moderním vinařským metodám.

Vína s Dlouhým Stárnutím

Cabernet Franc je často součástí vícesložkových směsí, které mají potenciál k dlouhodobému stárnutí. Jeho pevné třísloviny a bohatý aromatický profil umožňují vínu zrát a vyvíjet se v lahvi po mnoho let. Pro milovníky sběratelských vín je Cabernet Franc nezbytnou součástí sklepního pokladu.

Vinařské Regiony Ke Sledování

Světová mapa Cabernet Franc se neustále rozšiřuje, a proto jsou zajímavé nové regiony a jejich přístup k pěstování této odrůdy. Ontario v Kanadě, Valle de Uco v Argentině a Stellenbosch v Jihoafrické republice jsou jen některé z oblastí, kde vinaři zkoumají potenciál Cabernet Franc a přinášejí na trh vzrušující vína.

Tipy pro Degustaci

Pokud jste nováčkem nebo zkušeným milovníkem vína, Cabernet Franc nabízí fascinující zážitek při degustaci. Zkuste vína z různých regionů, abyste pochopili variabilitu chutí a stylů. Dopřejte si také vína různých ročníků, abyste objevili, jak se mění a vyvíjejí s časem.

Závěrečné Myšlenky

Cabernet Franc je neustále fascinující odrůda s bohatou historií a nadčasovým apetitem na inovace. Jeho schopnost vyjádřit charakter místa a potěšit vaše chuťové buňky činí Cabernet Franc vynikající volbou pro milovníky vína na celém světě. Ať už si ho užíváte samostatně nebo ve směsi, Cabernet Franc vás nezklame svým výrazem a elegancí. Připijme na tuto úžasnou odrůdu, která nám otevírá bránu do světa lahodných vín.

Specifikace

Alkohol
14% alk
Cukr
1 g/l
Kyselina
4,6 g/l
Č.šarže: F7/21, k archivaci do: 2038
HORT FRANCE

Cabernet Franc

0,75 L
POUZE PRO KLUB

Specifikace

Alkohol
14% alk
Cukr
1 g/l
Kyselina
4,6 g/l
Č.šarže: F7/21, k archivaci do: 2038
HORT FRANCE

Syrah 2018 Barrique

0,75 L
POUZE PRO KLUB