KOŠÍK 0 KČ

Granitová vejce

14. června 2023

Granitová vejce: Inovativní nádoba pro výrobu vín s vynikajícími vlastnostmi

Úvod: Při výrobě kvalitních vín je volba správných nádob pro fermentaci a zrání nezbytná. Tradičně se k tomuto účelu používají nerezové, dřevěné nebo betonové nádoby. Nicméně v poslední době se na scéně objevuje nový hráč: granitová vejce. Tyto inovativní nádoby nabízejí výrobcům vína řadu výhod, které pomáhají dosáhnout jedinečného charakteru a kvality vín. V tomto článku si podrobněji představíme granitová vejce a výhody, které s sebou přinášejí do světa vinařství.

  1. Co jsou granitová vejce? Granitová vejce jsou nádoby vyrobené z přírodního kamene – granitu. Mají tvar vejce, který je zárukou optimálního oběhu tekutiny během fermentace a zrání vína. Granit je materiál s vynikajícími tepelnými a izolačními vlastnostmi, což umožňuje přirozenou regulaci teploty uvnitř nádoby. Tento faktor hraje klíčovou roli při zachování stability a kvality vína.

  2. Výhody granitových vajec pro výrobu vín: 2.1. Optimalizace oběhu tekutiny: Díky svému tvaru zajišťují granitová vejce dokonalý oběh tekutiny během fermentace a zrání. To vede k lepšímu míchání kvasinek a k zachování konzistence a homogenity vína.

2.2. Regulace teploty: Granitová vejce mají schopnost absorbovat teplo a udržovat konstantní teplotu v průběhu procesu výroby vína. To je důležité pro optimální fermentaci a zrání, které ovlivňuje výsledný charakter vína.

2.3. Difúze kyslíku: Granitový materiál umožňuje pomalou a přirozenou difúzi kyslíku dovnitř nádoby. Tím se minimalizuje oxidace vína a podporuje jemné a vyvážené otevírání aromatických složek.

2.4. Estetika a design: Granitová vejce jsou vizuálně atraktivní a představují zajímavý prvek vinařských sklepů. Jejich design je vkusný a moderní, což přitahuje pozornost návštěvníků a zvyšuje celkový estetický dojem prostoru.

  1. Použití granitových vajec ve vinařství: Granitová vejce se stávají stále populárnější volbou mezi vinaři po celém světě. Jejich výhody umožňují producentům vína experimentovat s novými technikami a dosahovat vynikajících výsledků. Některé vinařství dokonce přechází na výhradní používání granitových vajec pro svou výrobu.

Díky optimálnímu oběhu tekutiny a regulaci teploty granitová vejce podporují fermentaci a zrání vína tak, aby se dosáhlo plného vývoje aromat, struktury a chuti. Kombinace těchto faktorů vede k vínům s vysokou kvalitou, vyváženým charakterem a delikátním otevřením vůně.

  1. Výběr granitových vajec: Při výběru granitových vajec je důležité zvážit několik faktorů. Kvalitní vejce by měla být vyrobená z kvalitního granitu, který je odolný a nepropustí žádné nežádoucí látky do vína. Také je důležité zvolit správnou velikost vajec, aby odpovídala objemu produkovaného vína a umožňovala optimální fermentaci a zrání.

  2. Závěr: Granitová vejce jsou inovativním a efektivním nástrojem pro vinaře, kteří hledají způsob, jak dosáhnout výjimečných výsledků ve výrobě vín. Jejich tvar, materiál a vlastnosti poskytují ideální podmínky pro fermentaci, zrání a vývoj vína. Výsledkem jsou vína s unikátním charakterem, vyváženou strukturou a bohatou aromatickou paletou. Granitová vejce tak představují moderní a esteticky příjemnou alternativu k tradičním nádobám ve vinařství.

Pokud jste vinařem hledajícím inovativní přístup k výrobě vín, může být granitové vejce skvělou volbou, která vám pomůže vytvořit vína s vlastním charakterem a kvalitou.

Naše Veltlínské zelené 2022 už v něm zraje a na Vánoce se můžete na něj těšit.