12. listopadu 2023 - Jiří Hort
Tradiční pití Mladých Vín v České Republice při oslavě svátku svatého Martina
Svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, není jen o obdivování podzimních barev a oslavě jednoho z nejznámějších svatých, ale také o slavnostním otevření sudů s mladými vínem. Tento den si získal svou vlastní tradici, která se týká zejména konzumace a slavení čerstvých sklizní vín, jež byla zahájena přímo pro tento účel.
Historie tradice
Tradice pití mladých vín na svátek svatého Martina sahá hluboko do minulosti a má kořeny v zemích střední a východní Evropy. V České Republice se tato tradice projevuje slavnostním otevřením prvních sudů vína ze sklizně daného roku, zvaných "Mladé víno". Tato událost se stala nejen kulturním zvykem, ale i příležitostí k oslavě nové úrody a k přátelskému setkání s blízkými.
Zvyky spojené se svátkem svatého Martina
Tradičně, v tento den, si lidé pospíší do vinařství či restaurací, kde se konají různé festivaly, ochutnávky a slavnostní ceremonie spojené s otevřením sudů mladého vína. Jednou z oblíbených tradic je „posvícení vína“, kdy místní kněz požehnává první várku mladého vína. Toto posvěcení se často stává i společenskou událostí, kde lidé sdílejí radost z nové úrody.
Význam svátku pro českou kulturu
Svátek svatého Martina není jen o pití mladého vína, ale o sdílení radosti z úrody a tradic, které spojují lidi v jejich společné vášni pro víno a oslavu. Tato událost také symbolizuje přechod od podzimu k zimě a připomíná důležitost žní a sklizně pro obživu lidí.
Jak si tento svátek užít
Pro ty, kdo chtějí prožít autentický zážitek, doporučuje se navštívit některé z vinařství, kde se konají festivaly ke cti svatého Martina. Zde můžete ochutnat čerstvé víno, nasát atmosféru oslav a třeba si i zakoupit láhev mladého vína jako památku na tuto slavnostní událost.
Svátek svatého Martina není jen o pití vína, ale o oslavě společenství, tradic a nové úrody. Pro mnoho lidí v České Republice je toto událost, která spojuje lidi a slaví důležité hodnoty. Ať už si ho oslavujete tradičně nebo moderně, je to čas pro radost a sdílení s blízkými.
Svatý Martin nám přináší nejen chladné počasí, ale také teplé příležitosti ke společné radosti a oslavě. A když se spojí tradice, přátelé a dobré víno, vzniká nezapomenutelný zážitek, který si lidé rádi zopakují každý rok.
Kulinářské dobrodružství spojené s mladými víny
Pití mladých vín v České Republice při oslavě svátku svatého Martina je spojeno nejen s radostí z nové úrody, ale i s bohatou kulinářskou nabídkou. Tradiční pokrmy, které se často podávají při těchto oslavách, harmonicky doplňují chuť a aromata mladých vín.
Tradiční pokrmy a jejich spojení s mladými vínem
Jedním z nejznámějších pokrmů spojených s tímto svátkem je pečená husa. Je to náročný, ale velmi oblíbený pokrm, který si lidé rádi dopřejí. Husa, pečená do zlatova, se skvěle hodí k plné chuti a jemným tónům mladých vín. Její intenzivní chuť dokáže vyniknout v kombinaci s mladým bílým vínem, zatímco struktura a aroma červeného vína dokážou skvěle zdůraznit bohatost pečeného masa.
Dalším oblíbeným pokrmem je hovězí dušené na červeném víně. Tato lahodná kombinace vytváří chuťovou explozi, kdy se tóny koření a šťavnatost masa dokonale prolínají s bohatostí a plností červených vín.
Svatomartinské víno je často podáváno jako doprovod k dezertům jako je třeba svatomartinský dort nebo buchty se švestkami. Tyto sladké pochoutky se skvěle hodí k lehčím a sladším variantám mladého vína.
Tvoje sváteční menu
Pokud se chystáte na svátek svatého Martina a jeho oslavu, můžete si připravit nezapomenutelné menu spojené s mladými vínem. Pečená husa či hovězí dušené na červeném víně mohou být doplněny o různé druhy sýrů, olivový olej, a zakončit můžete sladkými svatomartinskými dezerty.
Pití mladého vína a ochutnávka kulinářských lahůdek je nejen o spojení chutí a vůní, ale i o sdílení radosti a společného veselí s blízkými. Tohle spojení vytváří jedinečnou atmosféru, kterou si lidé rádi užívají v tomto tradičním svátečním dni.
1. Pečená husa
Ingredience:
Husa
Sůl, pepř, kmín
Česnek
Brambory, jablka
Postup:
Husu očistěte, osolte, opepřete a nasypte kmín.
Vnitřek naplňte oloupanými jablky a česnekem.
Předejte do pekáče a pečte podle váhy husy (přibližně 2-3 hodiny na 180 °C).
Podávejte s bramborovým salátem či pečenými brambory.
Párování s vínem: Doporučuje se podávat s mladým bílým vínem, jako je Veltlínské zelené nebo Sauvignon Blanc. Jejich osvěžující kyselost a ovocné tóny skvěle doplňují maso husy.
2. Hovězí dušené na červeném víně
Ingredience:
Hovězí maso (hřbet)
Cibule, mrkev, petržel
Červené víno
Hovězí vývar
Postup:
Maso osolte, opepřete a na pánvi zprudka osmahněte.
Do hrnce dejte na kostky nakrájenou zeleninu a osmahlé maso.
Přilijte červené víno a vývar tak, aby maso bylo téměř ponořeno.
Dušte pod poklicí na mírném ohni, dokud maso není měkké.
Párování s vínem: K tomuto pokrmu se doporučuje mladé červené víno, jako je Frankovka nebo Svatovavřinecké. Tyto druhy vín s plnějším tělem a ovocnými tóny hezky kontrastují s bohatostí hovězího masa.
3. Svatomartinský dort
Ingredience:
Těsto (podle libovolného receptu na piškotové těsto)
Tvaroh
Šlehačka
Ovoce (jahody, maliny, borůvky)
Postup:
Upečte dvě placky piškotového těsta.
Mezitím smíchejte tvaroh s lehce ušlehanou šlehačkou.
Placky potřete tvarohovou směsí a vrstvěte s ovocem.
Párování s vínem: Pro tento sladký dezert jsou vhodná sladší bílá vína, jako je Veltlínské zelené s vyšším obsahem cukru nebo odrůdy Ryzlink rýnský. Jejich sladkost skvěle doplňuje chuťový zážitek z dezertu.
Při párování jídla s vínem platí, že není jednoznačně dané pravidlo, ale spíše otázka osobní preference. Experimentujte s různými kombinacemi jídel a vín a objevte své vlastní oblíbené párování.
Určitě, husí paštiky jsou lahodným a bohatým pokrmem, který může skvěle doplňovat chutě mladých vín. Zde je recept na domácí husí paštiku a doporučení, jaké druhy vín by se k ní mohly hodit.
Recept na domácí husí paštiku
Ingredience:
500 g husí játra
100 g másla
1 cibule
2 stroužky česneku
Petrželka
Sůl, pepř, muškátový oříšek
100 ml smetany
50 ml vody nebo vývaru
Postup:
Játra očistěte a zbavte žláz.
Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte jemně nasekanou cibuli a česnek.
Přidejte játra a restujte je do změknutí.
Játra dejte do mixéru, přidejte smetanu, petrželku a koření a rozmixujte na hladkou hmotu.
Přidejte vodu nebo vývar, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Párování s vínem:
Pro husí paštiku, která má intenzivní a bohatou chuť, se doporučují vína s vyšším obsahem kyselin, která dokážou zjemnit tučnost paštiky a její bohatou chuť. Doporučené druhy vín zahrnují mladé bílé víno jako Pinot Blanc, Chardonnay nebo mladé červené z odrůdy Zweigeltrebe .
Párování vín s husí paštikou je do značné míry subjektivní záležitostí. Experimentujte s různými kombinacemi, abyste objevili tu nejlepší pro vaše chuťové pohárky.