KOŠÍK 0 KČ

Mladá vína na sv. Martina

12. listopadu 2023 - Jiří Hort


Tradiční pití Mladých Vín v České Republice při oslavě svátku svatého Martina

Svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, není jen o obdivování podzimních barev a oslavě jednoho z nejznámějších svatých, ale také o slavnostním otevření sudů s mladými vínem. Tento den si získal svou vlastní tradici, která se týká zejména konzumace a slavení čerstvých sklizní vín, jež byla zahájena přímo pro tento účel.

Historie tradice

Tradice pití mladých vín na svátek svatého Martina sahá hluboko do minulosti a má kořeny v zemích střední a východní Evropy. V České Republice se tato tradice projevuje slavnostním otevřením prvních sudů vína ze sklizně daného roku, zvaných "Mladé víno". Tato událost se stala nejen kulturním zvykem, ale i příležitostí k oslavě nové úrody a k přátelskému setkání s blízkými.

Zvyky spojené se svátkem svatého Martina

Tradičně, v tento den, si lidé pospíší do vinařství či restaurací, kde se konají různé festivaly, ochutnávky a slavnostní ceremonie spojené s otevřením sudů mladého vína. Jednou z oblíbených tradic je „posvícení vína“, kdy místní kněz požehnává první várku mladého vína. Toto posvěcení se často stává i společenskou událostí, kde lidé sdílejí radost z nové úrody.

Význam svátku pro českou kulturu

Svátek svatého Martina není jen o pití mladého vína, ale o sdílení radosti z úrody a tradic, které spojují lidi v jejich společné vášni pro víno a oslavu. Tato událost také symbolizuje přechod od podzimu k zimě a připomíná důležitost žní a sklizně pro obživu lidí.

Jak si tento svátek užít

Pro ty, kdo chtějí prožít autentický zážitek, doporučuje se navštívit některé z vinařství, kde se konají festivaly ke cti svatého Martina. Zde můžete ochutnat čerstvé víno, nasát atmosféru oslav a třeba si i zakoupit láhev mladého vína jako památku na tuto slavnostní událost.

Svátek svatého Martina není jen o pití vína, ale o oslavě společenství, tradic a nové úrody. Pro mnoho lidí v České Republice je toto událost, která spojuje lidi a slaví důležité hodnoty. Ať už si ho oslavujete tradičně nebo moderně, je to čas pro radost a sdílení s blízkými.

Svatý Martin nám přináší nejen chladné počasí, ale také teplé příležitosti ke společné radosti a oslavě. A když se spojí tradice, přátelé a dobré víno, vzniká nezapomenutelný zážitek, který si lidé rádi zopakují každý rok.


Kulinářské dobrodružství spojené s mladými víny

Pití mladých vín v České Republice při oslavě svátku svatého Martina je spojeno nejen s radostí z nové úrody, ale i s bohatou kulinářskou nabídkou. Tradiční pokrmy, které se často podávají při těchto oslavách, harmonicky doplňují chuť a aromata mladých vín.

Tradiční pokrmy a jejich spojení s mladými vínem

Jedním z nejznámějších pokrmů spojených s tímto svátkem je pečená husa. Je to náročný, ale velmi oblíbený pokrm, který si lidé rádi dopřejí. Husa, pečená do zlatova, se skvěle hodí k plné chuti a jemným tónům mladých vín. Její intenzivní chuť dokáže vyniknout v kombinaci s mladým bílým vínem, zatímco struktura a aroma červeného vína dokážou skvěle zdůraznit bohatost pečeného masa.

Dalším oblíbeným pokrmem je hovězí dušené na červeném víně. Tato lahodná kombinace vytváří chuťovou explozi, kdy se tóny koření a šťavnatost masa dokonale prolínají s bohatostí a plností červených vín.

Svatomartinské víno je často podáváno jako doprovod k dezertům jako je třeba svatomartinský dort nebo buchty se švestkami. Tyto sladké pochoutky se skvěle hodí k lehčím a sladším variantám mladého vína.

Tvoje sváteční menu

Pokud se chystáte na svátek svatého Martina a jeho oslavu, můžete si připravit nezapomenutelné menu spojené s mladými vínem. Pečená husa či hovězí dušené na červeném víně mohou být doplněny o různé druhy sýrů, olivový olej, a zakončit můžete sladkými svatomartinskými dezerty.

Pití mladého vína a ochutnávka kulinářských lahůdek je nejen o spojení chutí a vůní, ale i o sdílení radosti a společného veselí s blízkými. Tohle spojení vytváří jedinečnou atmosféru, kterou si lidé rádi užívají v tomto tradičním svátečním dni.


1. Pečená husa

Ingredience:

  • Husa

  • Sůl, pepř, kmín

  • Česnek

  • Brambory, jablka

Postup:

  1. Husu očistěte, osolte, opepřete a nasypte kmín.

  2. Vnitřek naplňte oloupanými jablky a česnekem.

  3. Předejte do pekáče a pečte podle váhy husy (přibližně 2-3 hodiny na 180 °C).

  4. Podávejte s bramborovým salátem či pečenými brambory.

Párování s vínem: Doporučuje se podávat s mladým bílým vínem, jako je Veltlínské zelené nebo Sauvignon Blanc. Jejich osvěžující kyselost a ovocné tóny skvěle doplňují maso husy.

2. Hovězí dušené na červeném víně

Ingredience:

  • Hovězí maso (hřbet)

  • Cibule, mrkev, petržel

  • Červené víno

  • Hovězí vývar

Postup:

  1. Maso osolte, opepřete a na pánvi zprudka osmahněte.

  2. Do hrnce dejte na kostky nakrájenou zeleninu a osmahlé maso.

  3. Přilijte červené víno a vývar tak, aby maso bylo téměř ponořeno.

  4. Dušte pod poklicí na mírném ohni, dokud maso není měkké.

Párování s vínem: K tomuto pokrmu se doporučuje mladé červené víno, jako je Frankovka nebo Svatovavřinecké. Tyto druhy vín s plnějším tělem a ovocnými tóny hezky kontrastují s bohatostí hovězího masa.

3. Svatomartinský dort

Ingredience:

  • Těsto (podle libovolného receptu na piškotové těsto)

  • Tvaroh

  • Šlehačka

  • Ovoce (jahody, maliny, borůvky)

Postup:

  1. Upečte dvě placky piškotového těsta.

  2. Mezitím smíchejte tvaroh s lehce ušlehanou šlehačkou.

  3. Placky potřete tvarohovou směsí a vrstvěte s ovocem.

Párování s vínem: Pro tento sladký dezert jsou vhodná sladší bílá vína, jako je Veltlínské zelené s vyšším obsahem cukru nebo odrůdy Ryzlink rýnský. Jejich sladkost skvěle doplňuje chuťový zážitek z dezertu.

Při párování jídla s vínem platí, že není jednoznačně dané pravidlo, ale spíše otázka osobní preference. Experimentujte s různými kombinacemi jídel a vín a objevte své vlastní oblíbené párování.


Určitě, husí paštiky jsou lahodným a bohatým pokrmem, který může skvěle doplňovat chutě mladých vín. Zde je recept na domácí husí paštiku a doporučení, jaké druhy vín by se k ní mohly hodit.


Recept na domácí husí paštiku

Ingredience:

  • 500 g husí játra

  • 100 g másla

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • Petrželka

  • Sůl, pepř, muškátový oříšek

  • 100 ml smetany

  • 50 ml vody nebo vývaru

Postup:

  1. Játra očistěte a zbavte žláz.

  2. Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte jemně nasekanou cibuli a česnek.

  3. Přidejte játra a restujte je do změknutí.

  4. Játra dejte do mixéru, přidejte smetanu, petrželku a koření a rozmixujte na hladkou hmotu.

  5. Přidejte vodu nebo vývar, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Párování s vínem:

Pro husí paštiku, která má intenzivní a bohatou chuť, se doporučují vína s vyšším obsahem kyselin, která dokážou zjemnit tučnost paštiky a její bohatou chuť. Doporučené druhy vín zahrnují mladé bílé víno jako Pinot Blanc, Chardonnay nebo mladé červené z odrůdy Zweigeltrebe .

Párování vín s husí paštikou je do značné míry subjektivní záležitostí. Experimentujte s různými kombinacemi, abyste objevili tu nejlepší pro vaše chuťové pohárky.