KOŠÍK 0 KČ

Veltlínské zelené ze Znojemska

Veltlínské zelené na Znojemsku

23. dubna 2023

Veltlínské zelené na Znojemsku

Veltlínské zelené, také známé pod názvem Grüner Veltliner, je odrůda révy vinné původem z Rakouska. V současné době se však tato odrůda pěstuje také v dalších zemích, včetně České republiky. V Znojemsku je Veltlínské zelené jednou z nejvýznamnějších odrůd, které se zde pěstují.

Veltlínské zelené je odrůda středně pozdního rašení, což znamená, že dozrává později v sezóně. Je vhodná pro pěstování v teplejších oblastech s dostatkem slunce. V Znojemsku jsou ideální podmínky pro pěstování této odrůdy, díky čemuž se zde vyrábí kvalitní vína s charakteristickým aroma a chutí.

Plody Veltlínského zeleného jsou středně velké až velké, kulaté až oválného tvaru. Sklízí se obvykle v polovině až koncem října, kdy jsou plody plně zralé.

Vína z Veltlínského zeleného jsou charakteristická svou pikantností a svěžestí. Mají zelené jablko a citrusové tóny, doplněné kořenitou příchutí a minerálními nuancemi. Jsou plná, s jemnou kyselinkou a často mají vyšší obsah alkoholu. Vína z této odrůdy jsou obvykle suchá, ale mohou být také lehce sladká.

V Znojemsku se Veltlínské zelené často používá ke smíchání s dalšími odrůdami, jako je Ryzlink vlašský, Sauvignon Blanc a Chardonnay. Výsledkem jsou vína s bohatým aroma a harmonickou chutí. Veltlínské zelené se však také používá samostatně a vyrábějí se z něj vína vysoce kvalitní.

Celkově je Veltlínské zelené významnou odrůdou v znojemské oblasti a přináší zde vynikající vína s charakteristickými vlastnostmi. Je oblíbenou odrůdou nejen v České republice, ale také v celé Evropě a dokonce i v zámoří.

Veltlínské zelené je odrůda, která se pěstuje již po staletí, a je oblíbená v celé střední Evropě. V současné době je nejvíce rozšířenou odrůdou v Rakousku, kde tvoří více než 30 % celkové výsadby vinic. V Německu se Veltlínské zelené pěstuje hlavně v oblasti Wachau, kde se vyrábí vína s vynikajícími chuťovými vlastnostmi.

V České republice je Veltlínské zelené pěstováno především v Moravské vinařské podoblasti Znojemsko, kde se nachází ideální podmínky pro tuto odrůdu. Veltlínské zelené je zde nejrozšířenější bílou odrůdou révy vinné, tvoří přibližně 20 % celkové výsadby. Dále se pěstuje také v dalších oblastech Moravy, jako je Slovácko a Velkopavlovická vinohradnická podoblast.

Veltlínské zelené z Znojemska se vyrábí ve dvou kategoriích: základní a kvalitní. Základní vína jsou lehčí, s nižším obsahem alkoholu a mohou být suchá i polosladká. Kvalitní vína jsou plnější, s vyšším obsahem alkoholu a mohou být suchá, polosladká i sladká. Tyto vína mají vynikající chuťové vlastnosti a hodí se ke konzumaci jak samostatně, tak k přílohám z ryb, drůbeže, vepřového a kuřete.

Veltlínské zelené z Znojemska je také součástí mnoha víceodrůdových cuvée, ve kterých se kombinuje s dalšími odrůdami révy vinné, jako je Ryzlink rýnský, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Neuburské, Tramín červený, Muškát moravský a další. Tyto vína mají vynikající chuťové vlastnosti a doplňují se navzájem, což vytváří skvělou harmonii.

Znojemsko je také známé díky Veltlínskému zelenému ledu, což je ledové víno vyrobené z této odrůdy.

Veltlínské zelené ledové víno je vzácné a ceněné víno, které se vyrábí z hroznů, které byly na révě vinné vystavené mrazu při teplotě nejméně -7 °C. Tyto hrozny se poté lisují a fermentují, což vede ke zvýšení cukernatosti a koncentraci vína. Výsledkem je sladké, intenzivně aromatické a lahodné víno s vysokým obsahem alkoholu.

Veltlínské zelené z Znojemska je také jednou z mála odrůd, která se používá k výrobě šumivých vín. Vyrábějí se zejména šumivá vína v metodě Charmat a klasické víno s druhotnou fermentací v lahvi. Tyto šumivé vína mají jemnou perlivost, svěží chuť a výbornou pitelnost.

Pro pěstování Veltlínského zeleného jsou ideální půdy s dobrým vodním režimem a dobrou propustností. Rostlina potřebuje dostatek slunečního světla a tepla, aby se mohla plně vyvinout a vyprodukovat kvalitní hrozny. Plody jsou středně velké až velké, kulaté až oválné, se šťavnatou dužinou a vysokým obsahem cukru. Výnosy jsou poměrně vysoké, ale kvalitativně se nejvyšší úrovně dosahuje při nižším výnosu na hektar.

Veltlínské zelené z Znojemska je jedním z nejlepších příkladů toho, jak může být odrůda révy vinné přizpůsobena místním podmínkám a klimatu a jak se mohou vyvíjet vynikající vína, která jsou vyhledávaná a ceněná nejen v České republice, ale i po celém světě.

Veltlínské zelené z Znojemska se nejlépe hodí k podávání k různým druhům masa, jako jsou hovězí, vepřové, kachní nebo krůtí maso. Vynikající chutě se dosahuje také při kombinaci s různými druhy sýrů, jako je třeba sýr brie nebo sýr gouda.

Veltlínské zelené z Znojemska je rovněž oblíbenou odrůdou mezi vinaři v České republice. V posledních letech se objevily i různé experimenty s tím, jak víno dále vylepšit a jak ho lépe upravit k různým druhům jídel. Kromě toho se českým vinařům podařilo získat mnoho ocenění na různých mezinárodních soutěžích, což ukazuje na vynikající kvalitu a konkurenceschopnost vína.

V posledních letech se také v České republice rozvíjí enoturismus, tedy cestovní ruch zaměřený na návštěvu vinařství a ochutnávání vín. Veltlínské zelené z Znojemska se tak stává jedním z turistických magnetů, a to nejen pro domácí, ale i pro zahraniční turisty, kteří chtějí objevit kouzlo českého vína a vinné kultury.

Veltlínské zelené z Znojemska je tedy odrůda révy vinné, která se vyznačuje vynikající kvalitou a chutí, a která je oblíbená nejen u vinařů, ale i u milovníků vína po celém světě. Je to víno, které stojí za ochutnání a objevení a které vás zaujme svým charakterem a osobitostí.